Hva slags kledning?

077

Inspirasjonshus. Låvekledning i varierende bredde. Sannsynligvis impregnert med tanke på det korte overhenget. Farge og tekstur ser spennende ut.

Vi bygger på huset og ønsker oss et moderne uttrykk. I nabolaget har vi sett noen utrolig kule varianter. Særlig er det et moderne hus med knapt takframspring og smal låvekledning i tre forskjellige bredder som fenger oss. Låvekledningen har sine forkjempere, men Byggforsk er mindre entusiastiske og peker på problemer med at vindsperren ikke blir tilstrekkelig beskyttet mot slagregn og sol, foruten det rent visuelle med synlige lekter. Den lokale trelasthandleren er mest opptatt av at det blir lett tilgang for veps å bygge bol bak kledningen. Så lenge man bygger hus med skikkelig takskjegg mener han beiset gran er mer enn godt nok, impregnert virke er bare et moteblaff uten rot i reelle behov.

078

Låvepanel. Ut fra nedløpsrøret (75 mm) ser panelet ut til å bestå av 2″, 3″ og 4″ plank i arealforholdet 1:4:4 m2. (8 lengder 2″:36 lengder 3″:29 lengder 4″).

Forkjemperne bruker ofte spesialbehandla bord som Kebony eller artige treslag som ubehandlet sibirsk lerk. UV-bestandig vindsperre anbefales.

dobbelfals

Dobbelfals rettkant, her fra Moelven.

 

Alternativet som ligger nærmest er, foruten det absurd tidkrevende omvendt lektekledning, kledning med rett dobbel-fals. Såkalt åpen falset kledning gir visstnok mer fukt enn de vanlige typene og det anbefales vertikale sløyfer bak de horisontale lektene for å gi nok utlufting.

Problemet? De leveres ikke så smale som ønsket, 2″, 3″ og 4″, målt etter overflate. Hos Ranum tre kommer de som 19 x 98, 123, 148 og 173 mm dobbel falset gran «Ny type», Endepløyd, m.a.o. 4, 5 og 6». Det er kanskje nær nok? Produsentene regner hele plankens bredde, slik at for eksempel 3″ har plan på 55 mm. De fleste andre produsenter begrenser seg til 148 mm bredde. Spørsmålet er også hvor stor spaltestørrelse som er ønsket. 5 mm låter bra, mens det mer vanlige 10 eller 12 mm høres ut som det er for mye.

Hos XL bygg opplyste de at falset panel kan spesialbestilles, men at man må påregne 5000 kr for spesiallaget fres og 2000 i oppstartgebyr for hver type. Tilbud fra vesle Trætteberg trelast på Løken i Høland var på 140 kr/m2 inkl moms for alt (19 mm tykkelse og 10m2 3″, 40 m2 4″ og 40 m2 5″). Med 1000 kr inkl moms for transport til Bærum gir det til sammen 13600 kr. 

Og så var det beis.

[Ed 2018: Slik ble resultatet

DSC_0175

Slik blei det. På den gamle delen står ennå trykkimpregnert hvit kledning fra da huset ble satt opp ca 1964. Den skal skiftes ut når vi etterisolerer veggene. Bort sett fra en mengde malinglag er det ingen tegn til at kledningen er over 50 år gammal, så det blir synd å miste den.

6 tanker om “Hva slags kledning?

  1. Espen

    Hei!
    Kjempestilig inspirasjonsbilde. Fant du ut hvilken kledning som er brukt på bildet? Og hva endte du opp med å bruke?
    Mvh
    Espen

    Svar
    1. havardkongsrud Innleggsforfatter

      Jeg er rimelig sikker på at det er låvekledning (planker med rett kant plassert med litt mellomrom). Vindsperra er synlig mellom plankene som har en innbyrdes avstand på 7-10 mm. Tjukkelsen har jeg ingen anelse om, men 19 mm er jo vanlig… Selv ender jeg opp med å bruke dobbelfals med rett kant som vist nederst, spesialbestilt fra Trætteberg trelast med 5 mm glippe mellom plankene og med bredder som oppgitt (de måler største bredde, slik at den delen av planken som ligger ut er en tomme smalere). Bestillingen er som i siste avsnitt. Med så smal glippe går jeg for å forhåndsbeise – det blir vel grunning med olje og topplag med noe mørkebrunt så spillet i treet kommer godt fram.

      Svar
  2. Ketil Fagervik

    Hei, kom over bloggen din og har bestilt sibirsk lerk, dobbelfalset i tre bredder. Lurer veldig på hvordan man finner et mønster i leggingen slik at det blir noe som på bildene, altså uregulært. Har bestilt i forholdet 1:4:4. Har du noe erfaring på dette?
    Mvh Ketil Fagervik

    Svar
    1. havardkongsrud Innleggsforfatter

      Poenget er vel at det ikke er noe fast mønster, men tilfeldig. Kanskje med unntak av at de smaleste ikke skal stå ved siden av hverandre og at det skal «gå opp» under og mellom vinduer?

      Svar
    1. havardkongsrud Innleggsforfatter

      Da har jeg omsider fått lagt ut et bilde. Håndverkeren synes det var veldig greit å arbeide med, og vi blei godt fornøyd med det «levende» visuelle uttrykket.

      Svar

Legg igjen en kommentar