Brynje og gambeson

525072 (432×380)Brynje

Brynjedeler finnes ofte bevart til vår tid i fragmenter blant annet gjenbrukt bånd i slirer og til kubjeller.

Se også denne.

Stykke av ringbrynje fra Valeberg i Fyresdal. fra Åmli . Sekundær bruk som oppheng for slire i belte. Digitalt museum.

Våpentrøye (Gambeson)

Poleyns

Noen kule knebeskyttere (poleyns) her:

Gravrelieff fra St Felix i Felixkirk, North Yorkshire, trolig John de Walkingham d. 1284, gjengitt etter the MCS. Effiegesandbrasses har en illustrasjon av samme relieff hentet fra l’Anson 1927 som daterer det til 1335. Liknende knebeskyttere fra 1306 her.

Hansker og rustning i Holkham-bibelen ca. 1327-1335

Høy mot høy og lav mot lav. Holkham-bibelen ca. 1327-35 fol. 40r.

Holkhambibelen er i følge British Library produsert i Sørøst-England, antakelig London på oppdrag fra en ukjent dominikansk munk i første del av Edvard IIIs regjeringstid. Navnet har bibelen etter sin eier på begynnelsen av 1800-tallet. Bibliotekets katalog oppgir ikke bakgrunnen for dateringen, og andre steder dateres den til ca. 1320-30 (wikipedia) og ca. 1300-25 (KH1308) uten nærmere begrunnelse.

Som kilder til transisjonell rustning er særlig illustrasjonene av høy mot høy og lav mot lav populære, men også andre steder er rustning avbildet i en sosial kontekst.

Fol 14v – tre av Herodes soldater. Fol 16v – en av Herodes soldater arresterer de adelige. 17r – en av Herodes soldater dreper de adelige. 29r – seks soldater arresterer jesus, og jesus bringes framfor ypperstepresten. 30r – ti soldater framstiller Jesus for Pilatus og Herodes (to av dem har mitra på hodet, i samtiden et konvensjonelt hodeplagg for biskoper), osv. Som regel er soldatene framstilt uten separate hansker, men med brynje som rekker helt fram til håndflaten, evt også på baksiden av fingerne. I enkelte tilfeller framstilles de med separate hansker, men aldri stridsvotter. Mange har separat kne- og albubeskyttelse. I illustrasjonen av høy mot høy og lav mot lav er det eneste eksemplet på bruk av separate hanske med forsterkninger.

Holkham bible 40r - Forsterkede hansker

Pussig nok er det både den fremste blant de høye og en av de lave som kjemper med forsterkede stridshansker (eng: gauntlets). Plater av ukjent materialet framstår som naglet fast i hanskene. Holkham-bibelen fol. 40r.

  • Artikkel om stridshansker hevder at hansker med plater av fiskebein, horn eller varmebehandlet lær ble introdusert på 1200-tallet, da de nevnes første gang i skriftlige kilder. Vi gjetter at det er små plater som ble sydd eller naglet til en skinnhanske med fem fingre, selv om også trefingrede arbeidshansker var i bruk. Materialet ble på 1300-tallet byttet i jern, og i Visbyfunnet er det en rekke forskjellige typer, alle med fem fingre. På 12- 1300-tallet var det også løse brynjevotter.
  • Artikkel om rustning presiserer at en skriftlig kilde til stridshansken på 1200-tallet er et fransk manuskript fra 1285, hvor det nevnes at den er forsterket med hvalbein (den sterkeste horn- og beintypen), og bruk av jernplater nevnes i ordinanser fra Paris fra de to siste 10-år av 1200-tallet. Opplysningene referer til Claude Blair, European Armour. Circa 1066 to circa 1700, London 1958:41. Det vises også til Guillaume Guirat,  La branche des royaux lignages, fra 1304-05, som blant det franske ridderskapet omtaler hansker både med metall og av hvalbarder, sitert iLis Jacobsen og Ada Bruhn Hoffmeyer, Pakkenellike – ordet og hjelmen, København 1955:34. Endelig avbildes et engelsk gravmæle av ukjent ridder i Halton Holgate ca. 1320, med hansker som sannsynligvis er laget av jernplater. Separate brynjevotter nevnes også gjennom perioden.
  • Artikkel om spansk rustningsteknologi i tiden rundt år 1300, refererer Ordonance de Métiers de Paris fra 1296 som nevner stridshansker med jernplater.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s