Brynje og gambeson

525072 (432×380)Brynje

Brynjedeler finnes ofte bevart til vår tid i fragmenter blant annet gjenbrukt bånd i slirer og til kubjeller.

Se også denne.

Stykke av ringbrynje fra Valeberg i Fyresdal. fra Åmli . Sekundær bruk som oppheng for slire i belte. Digitalt museum.

Våpentrøye (Gambeson)

Hansker og rustning i Holkham-bibelen ca. 1327-1335

Høy mot høy og lav mot lav. Holkham-bibelen ca. 1327-35 fol. 40r.

Holkhambibelen er i følge British Library produsert i Sørøst-England, antakelig London på oppdrag fra en ukjent dominikansk munk i første del av Edvard IIIs regjeringstid. Navnet har bibelen etter sin eier på begynnelsen av 1800-tallet. Bibliotekets katalog oppgir ikke bakgrunnen for dateringen, og andre steder dateres den til ca. 1320-30 (wikipedia) og ca. 1300-25 (KH1308) uten nærmere begrunnelse.

Som kilder til transisjonell rustning er særlig illustrasjonene av høy mot høy og lav mot lav populære, men også andre steder er rustning avbildet i en sosial kontekst.

Fol 14v – tre av Herodes soldater. Fol 16v – en av Herodes soldater arresterer de adelige. 17r – en av Herodes soldater dreper de adelige. 29r – seks soldater arresterer jesus, og jesus bringes framfor ypperstepresten. 30r – ti soldater framstiller Jesus for Pilatus og Herodes (to av dem har mitra på hodet, i samtiden et konvensjonelt hodeplagg for biskoper), osv. Som regel er soldatene framstilt uten separate hansker, men med brynje som rekker helt fram til håndflaten, evt også på baksiden av fingerne. I enkelte tilfeller framstilles de med separate hansker, men aldri stridsvotter. Mange har separat kne- og albubeskyttelse. I illustrasjonen av høy mot høy og lav mot lav er det eneste eksemplet på bruk av separate hanske med forsterkninger.

Holkham bible 40r - Forsterkede hansker

Pussig nok er det både den fremste blant de høye og en av de lave som kjemper med forsterkede stridshansker (eng: gauntlets). Plater av ukjent materialet framstår som naglet fast i hanskene. Holkham-bibelen fol. 40r.

  • Artikkel om stridshansker hevder at hansker med plater av fiskebein, horn eller varmebehandlet lær ble introdusert på 1200-tallet, da de nevnes første gang i skriftlige kilder. Vi gjetter at det er små plater som ble sydd eller naglet til en skinnhanske med fem fingre, selv om også trefingrede arbeidshansker var i bruk. Materialet ble på 1300-tallet byttet i jern, og i Visbyfunnet er det en rekke forskjellige typer, alle med fem fingre. På 12- 1300-tallet var det også løse brynjevotter.
  • Artikkel om rustning presiserer at en skriftlig kilde til stridshansken på 1200-tallet er et fransk manuskript fra 1285, hvor det nevnes at den er forsterket med hvalbein (den sterkeste horn- og beintypen), og bruk av jernplater nevnes i ordinanser fra Paris fra de to siste 10-år av 1200-tallet. Opplysningene referer til Claude Blair, European Armour. Circa 1066 to circa 1700, London 1958:41. Det vises også til Guillaume Guirat,  La branche des royaux lignages, fra 1304-05, som blant det franske ridderskapet omtaler hansker både med metall og av hvalbarder, sitert iLis Jacobsen og Ada Bruhn Hoffmeyer, Pakkenellike – ordet og hjelmen, København 1955:34. Endelig avbildes et engelsk gravmæle av ukjent ridder i Halton Holgate ca. 1320, med hansker som sannsynligvis er laget av jernplater. Separate brynjevotter nevnes også gjennom perioden.
  • Artikkel om spansk rustningsteknologi i tiden rundt år 1300, refererer Ordonance de Métiers de Paris fra 1296 som nevner stridshansker med jernplater.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s