Blakarstolen – igjen

Blakarstolen

Blakarstolen fra storgården Blakar i Vågå Utskåret lenestol med fotbrett og kasse i setet. Datert til senest 1200. C1629. Foto: Kulturhistorisk museum.

Jeg var inne på Blakarstolen i forrige post. Her går vi litt nærmere inn på bibliografien knyttet til stolen som Sigurd Grieg antok opprinnelig hadde stått i Lom kirke, men som siden stod i århundrer på storgården Blakar i Vågå.

Tiedemand tegnet stolen i 1843. Den er angivelig avbildet i innbydelsen til stiftelsen av Fortidsminneforeningen i 1844 og i Årsberetningen fra 1848. Den er nærmere omtalt av Nicolaysen 1879, hvor den ble sagt å tilhøre den lille antikvitetssamling som prost Krag i sin tid hadde fått laget i skolehuset ved Vågå kirke. Nicolaysen var ikke kjent med hvordan stolen hadde vært benyttet, hverken opprinnelig eller senere, men han antok at den fra først av hadde sin plass i en kirke, og da sansynligst i Loms, «siden der som ovenomtalt ellers ikke kjennes nogen stol af dette slags fra et privathus.» Muligens hadde flyttingen skjedd ved at kirkeeierne tok dem med seg da kirkene kom i privat eie, i dette tilfellet i Blakar-familiens. (Nicolaysen 1879:8f)

Tegning av Adolph Tiedemand. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Konstruksjonen av stolen er nærmere beskrevet av Sigurd Grieg i hans sammenlikning med Osebergstolen i 1928. Han typologiserte begge som kassestoler, og sammenstilte dem med tronstolen på Bayeuxtapetet som en mellomform.

Om vi skal følge Grieg har Blakarstolen følgende mål: Høyde i ryggen er 128 cm med dyrehode i enden og forreste stolper er 79 cm med dyrefigur i enden. Mellom fremre og bakre stolper er det svakt buede vanger. Bredde foran er ved kassens overkant 61 cm og 46 cm ved underkanten. Kassen begynner 16 cm over gulvet. Bak er bredden 61 cm ved kassens overkant og 57 cm ved underkanten. Setets indre mål er 52,5 cm x 52 cm. Setehøyden er 53 cm over gulvet, og det har tidligere vært fotbrett.

Stolens kasse beskrives slik: Fremre brett (panel)  er 48 x 45 cm. (ed: og ser ut til å være radialskåret med de eldste/tetteste årringene nederst – altså fra et over 90 cm tjukt tre) Det har et fordypet felt på 47 x 30 cm med buet overside og plantemotiv.  Bakbrettet bestod av to deler, hvorav den øverste angis som 37 x 44 cm og er festet med to tapper i hver smalside, en ved overkanten og en ved underkanten. I tillegg er det brukt trenagler. Bakbrettet har også et fordypet felt på 30 x 42,5 cm med buet overside og prydet med en bildefremstilling. Et lite brett sitter under dette. Sidebrettene består av to brett hver. De øverste er 48 x 37 cm og har fordypede felt på 48 x 30 cm prydet med bildefremstillinger. Nedre sidebrett er 48 cm langt og bredde på midten er 15 cm.

Ryggen er 44 cm lang og 34 cm høy på midten. Ryggstykkets smalsider er avfaset og innfelt i bakstolpene (I tillegg teller jeg fem plugger på hver side?). Baksiden er prydet med plantemotiv, men ikke i nedskåret felt. Et lite mellomstykke mellom ryggstykke og kasse er prydet med båndfletting. Innsiden er ikke utsmykket, og Grieg antar at det har vært stoppet eller dekket med et teppe. Grieg hevdet at også det vesle mellomstykket mellom rygg og kasse var uten pryd på innsiden, men det motsatte framgår klart av bildet.

Sammenliknet med Osebergstolen framhevet Grieg at Blakerstolen var en mer komplisert konstruksjon. For det første var kassen løftet opp fra gulvet, stolpene har utskårne dyrehoder og treskurd har erstattet maling. De bakre stolpene på Blakerstolen skrånet også sterkere bakover enn på Osebergstolen. Grieg går videre og sammenlikner blant annet med Gåråstolen.(Grieg 1928: 110ff)

Grieg går ikke inn på trepluggene på nedre sidebrett (sprosse). De er kanskje for bunnplata i innvendig kiste? Heller ikke det tilsynelatende hullet etter lås i stolens front går han inn på.

Treskurden er av Grieg beskrevet som grove romanske ranker og rike figurframstillinger av kjempende krigere i store felter, knyttet stilmessig til Hyllestadportalen. Ellen Marie Magerøy beskriver Blakar-stolen som en av de som er farget av den vanlige stavkirke-stilen i sin treskurd. Hun spekulerer på om «Olavs» krone er en del av sideutsmykningen. (1983:104ff)

Fra digitalt museum: «Treskurd, relieff på Blakerstolen. «Olavs død på Stiklestad». Eier: Universitetet i Oslo.» Scenen avviker fra andre framstillinger. Legg merke til stålhufu (hjelmen) til de to krigerne .

Scenen som angivelig skal vise «Olavs død på Stiklestad» er grundig tilbakevist, men opprettholdes ennå i Oldsakssamlingens guide (2000: 11). Magerøy (1983) spekulerte på om «Olavs» krone var en del av kantutsmykningen. Grieg viste til at Wallem i Nordisk Kultur XIIB, s. 67 fig 1, tolket krigerne på det ene sidefeltet ikke som i kamp, men at scenen framstiller en mann som leker med tre sverd, den berømmelige handsaxaleikr. De to andre mennene finner jeg det på min side vanskelig å tolke det annerledes enn at mannen til venstre gjennomborer skjoldet til mannen i midten og stikker mot halsen mens mannen i midten kutter i førstnevntes arm.

Scenen på den andre siden kan muligens vise Sigurds Fåvnesbane i kamp med dragen, kjent fra Den eldre Edda. (Se også Hyllestad stavkirke.)

I rytterkampen på baksiden tolkes rytternes runde rikt beslåtte skjold som utnyttet i dekorasjonen.

Som et apropos kan bemerkes at Gisle Jakhelln valgte seg Blakarstolen som forbilde da han skulle rekonstruere et treseters høysete/ondvegi for den rekonstruerte høvdinghallen på Borg.

Reklamer

En tanke om “Blakarstolen – igjen

  1. etlitestykkedovre

    Hei!
    Kom over bloggen din ved en tilfeldighet, og så ser jeg jo at du har tatt en titt i masteroppgaven min. Ville bare si at det er hyggelig at den blir tatt i bruk 🙂
    Mvh, Kristine Ødeby.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s